Pas vroeg iemand mij: ‘Dick, je hebt het de hele tijd over HR, maar wat is dat eigenlijk?’ Toen ik uitlegde dat HR staat voor Human Resources, was die persoon nog niet tevreden. ‘Resources?! Mensen zijn toch geen resources; geen machines!’ Sinds dat moment heb ik veel moeten denken over termen als Human Resources en Human Capital Management en dat dat misschien wel te kille en beheersmatige termen zijn, die te weinig recht doen aan unieke talenten en eigenheid van mensen.

De laatste tijd zie ik een term opduiken die beter de lading dekt, in ieder geval sympathieker klinkt: Human Being Management; kortweg HBM. HBM heeft oog voor heel de mens; kijkt met name naar onbewuste drijfveren. Een mens heeft natuurlijke competenties, dat wil zeggen talenten die je van nature hebt en makkelijk verder kunt ontwikkelen. Managers en ook HRM richten zich nu nog teveel op prestatiecompetenties, d.w.z. aangeleerd en bewust gedrag door verwachtingen van buitenaf. Hoe meer je mensen bezig laat zijn met hun natuurlijke competenties en die maximaal de ruimte geeft, hoe gelukkiger, gecommiteerder en ook productiever mensen in je bedrijf worden. ‘Happy People’ krijg je dus als je de beheersmatige systemen, processen en procedures tot een minimum beperkt en je mensen vooral inzet op waar ze van nature al goed in zijn en ze daar nog beter in laat worden.

Als HR Helden richten we ons ook op onbewuste drijfveren van mensen en willen we ze stimuleren zoveel mogelijk natuurlijke gedrag te laten zien en talenten te ontwikkelen die echt van henzelf zijn en niet opgelegd. De Lumina Spark methode is hier helemaal op gericht en gebruiken we voor zowel individuele coaching als teamtrajecten. Meer weten? Check onze website hrhelden.com. Neem ook gerust vrijblijvend contact met ons op via 030 – 22 72 397 of via het contactformulier op de site.