Waarom het ene team succesvol is en het andere niet?

In de management literatuur zijn tientallen voorwaarden geschetst waaraan succesvolle teams moeten voldoen. Iedereen weet zo ongeveer wel hoe een effectief team eruit zou moeten zien, maar waarom gaat het in de praktijk dan nog zo vaak mis?

Natuurlijk, succes hangt af van de grootte van het team, of er een gezamenlijke doelstelling is, of een goede leider de touwtjes in handen heeft en of er voldoende middelen zijn. Maar wat is nu écht doorslaggevend? In mijn beleving steken twee aspecten er echt bovenuit: diversiteit en reflectie.

Dé grote fout die veel teamleiders maken is dat ze meer van hetzelfde zoeken, teamleden die precies op hen lijken, om op die manier een homogeen team te creëren. Terwijl in de praktijk teams die zoveel mogelijk diversiteit hebben qua sekse, geslacht, leeftijd en vooral karaktereigenschappen – heterogene teams dus – het meest succesvol zijn. Denk aan een goede mix van creatieve denkers en mensen die deze plannen in de praktijk waar maken. Aan resultaatgerichte/ logische beslissers en mensen die de mensfactor in de gaten houden en een sterke intuïtie hebben. Aan gezellige, erg aanwezige extraverten die voor een goede sfeer zorgen en introverte diepe denkers voor de briljante inzichten.

Naast diversiteit is ook reflectie cruciaal. Teams die regelmatig stilstaan bij hun eigen functioneren zijn aantoonbaar succesvoller dan teams die dit niet doen. Deze teams leren van gemaakte fouten en spreken dingen naar elkaar uit die dwars zitten. Als je als teamlid bewust bent van je eigen drijfveren en voorkeuren en ook je wilt verdiepen in die van de anderen, pas dan is het mogelijk om echte verbinding te maken en een hecht en succesvol team te worden. Ontzettend belangrijk is daarbij dat ieder teamlid het gevoel heeft dat hij of zij gehoord wordt. Pas als teamleden zichzelf en de ander echt kennen en accepteren in zijn of haar eigenheid is de belangrijkste voorwaarden geschapen om teams en individuen echt te laten groeien.

Wil jij met je team (nog) effectiever en succesvoller worden? Wij bieden ontwikkelprogramma’s aan voor teams die de volgende stap willen zetten via de Lumina Spark methode. Velen teams gingen je al voor. Of het nu managementteams, HR teams of anderssoortige teams van professionals zijn. We vertellen je er graag meer over. Check onze website (www.hrhelden.com). Neem ook gerust vrijblijvend contact met ons op via 030 – 22 72 397 of via het contactformulier op de site.

By |2018-02-19T17:17:11+00:00februari 19th, 2018|Teambuilding|Reacties uitgeschakeld voor Waarom het ene team succesvol is en het andere niet?

About the Author:

Dick van der Wel (1969) heeft na zijn studie HBO personeelsmanagement en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit (major: Verandermanagement) van 1993 tot 2004 een corporate HR loopbaan gehad bij bedrijven als IBM, Sara Lee/ DE en KPN. Zijn laatste functie in loondienst was HR Director bij KPN Mobile, waarna hij vanaf 2004 als zelfstandige HR manager/ - directeur werkzaam is geweest bij bedrijven als Coca Cola, Brand Loyalty, UMC Utrecht en Greenpeace. Daarnaast is hij een heel ervaren teamcoach voor managementteams en teams van professionals. In de zomer van 2017 is hij samen met een aantal andere zelfstandige ervaren HR rotten HR Helden begonnen. De missie van de HR Helden is bedrijven verder te helpen door HR mensen te leveren (vast en interim), die maximale impact hebben op de werkvloer en in de boardroom. Ook de ontwikkeling van HR professionals staat centraal door het aanbieden van individuele coaching en teamtrajecten voor HR professionals en teams.