In de management literatuur zijn tientallen voorwaarden geschetst waaraan succesvolle teams moeten voldoen. Iedereen weet zo ongeveer wel hoe een effectief team eruit zou moeten zien, maar waarom gaat het in de praktijk dan nog zo vaak mis?

Natuurlijk, succes hangt af van de grootte van het team, of er een gezamenlijke doelstelling is, of een goede leider de touwtjes in handen heeft en of er voldoende middelen zijn. Maar wat is nu écht doorslaggevend? In mijn beleving steken twee aspecten er echt bovenuit: diversiteit en reflectie.

Dé grote fout die veel teamleiders maken is dat ze meer van hetzelfde zoeken, teamleden die precies op hen lijken, om op die manier een homogeen team te creëren. Terwijl in de praktijk teams die zoveel mogelijk diversiteit hebben qua sekse, geslacht, leeftijd en vooral karaktereigenschappen – heterogene teams dus – het meest succesvol zijn. Denk aan een goede mix van creatieve denkers en mensen die deze plannen in de praktijk waar maken. Aan resultaatgerichte/ logische beslissers en mensen die de mensfactor in de gaten houden en een sterke intuïtie hebben. Aan gezellige, erg aanwezige extraverten die voor een goede sfeer zorgen en introverte diepe denkers voor de briljante inzichten.

Naast diversiteit is ook reflectie cruciaal. Teams die regelmatig stilstaan bij hun eigen functioneren zijn aantoonbaar succesvoller dan teams die dit niet doen. Deze teams leren van gemaakte fouten en spreken dingen naar elkaar uit die dwars zitten. Als je als teamlid bewust bent van je eigen drijfveren en voorkeuren en ook je wilt verdiepen in die van de anderen, pas dan is het mogelijk om echte verbinding te maken en een hecht en succesvol team te worden. Ontzettend belangrijk is daarbij dat ieder teamlid het gevoel heeft dat hij of zij gehoord wordt. Pas als teamleden zichzelf en de ander echt kennen en accepteren in zijn of haar eigenheid is de belangrijkste voorwaarden geschapen om teams en individuen echt te laten groeien.

Wil jij met je team (nog) effectiever en succesvoller worden? Wij bieden ontwikkelprogramma’s aan voor teams die de volgende stap willen zetten via de Lumina Spark methode. Velen teams gingen je al voor. Of het nu managementteams, HR teams of anderssoortige teams van professionals zijn. We vertellen je er graag meer over. Check onze website (www.hrhelden.com). Neem ook gerust vrijblijvend contact met ons op via 030 – 22 72 397 of via het contactformulier op de site.