Deze keer wil ik het hebben over de kracht van het introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen en lawaai maken. Als extraverte persoon doe ik hier overigens elke dag hard aan mee, waarvoor mijn oprechte excuses.

In de teams die ik begeleid kom ik veel sterke persoonlijkheden tegen, die niet op hun mondje zijn gevallen en zich goed kunnen presenteren. Juist ook in dit soort teamprogramma’s ontdekken we met elkaar steeds meer de kracht van introversie en gaan we introverte teamleden steeds meer waarderen. De kwaliteiten van introverte mensen zijn talrijk: ze zijn bedachtzaam, meelevend, hebben oog voor detail, voelen veranderingen in sfeer goed aan, kunnen heel goed observeren en zijn erg sterk in persoonlijke gesprekken. Het zijn dromers en denkers, stille Helden.

Laat duidelijk zijn, het gaat niet om extraversie uit te bannen, maar in teams een goede balans te vinden tussen extravert en introvert gedrag. Als persoon kun je overigens zowel extravert als introvert zijn, het is niet zo zwart wit.

Zullen we vanaf vandaag introverte mensen wat meer aan het woord laten? Ze zeggen misschien niet altijd zo veel en zijn niet zo nadrukkelijk aanwezig, maar wat ze zeggen is vaak zo raak en doordacht. Susan Cain heeft een mooie TedX gemaakt over de kracht van de introverte mens, een aanrader. Stilte en introversie als sleutel tot creativiteit. En wie nog niet overtuigd is: Jim Collins’ book ‘Good to Great’ is een pleidooi voor introvert leiderschap. En o ja, Bill Gates, Lionel Messi en Angela Merkel zijn ook introvert. Google eens top 10 introverte beroemdheden en wees onder de indruk.