Een pleidooi voor introversie

Deze keer wil ik het hebben over de kracht van het introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen en lawaai maken. Als extraverte persoon doe ik hier overigens elke dag hard aan mee, waarvoor mijn oprechte excuses.

In de teams die ik begeleid kom ik veel sterke persoonlijkheden tegen, die niet op hun mondje zijn gevallen en zich goed kunnen presenteren. Juist ook in dit soort teamprogramma’s ontdekken we met elkaar steeds meer de kracht van introversie en gaan we introverte teamleden steeds meer waarderen. De kwaliteiten van introverte mensen zijn talrijk: ze zijn bedachtzaam, meelevend, hebben oog voor detail, voelen veranderingen in sfeer goed aan, kunnen heel goed observeren en zijn erg sterk in persoonlijke gesprekken. Het zijn dromers en denkers, stille Helden.

Laat duidelijk zijn, het gaat niet om extraversie uit te bannen, maar in teams een goede balans te vinden tussen extravert en introvert gedrag. Als persoon kun je overigens zowel extravert als introvert zijn, het is niet zo zwart wit.

Zullen we vanaf vandaag introverte mensen wat meer aan het woord laten? Ze zeggen misschien niet altijd zo veel en zijn niet zo nadrukkelijk aanwezig, maar wat ze zeggen is vaak zo raak en doordacht. Susan Cain heeft een mooie TedX gemaakt over de kracht van de introverte mens, een aanrader. Stilte en introversie als sleutel tot creativiteit. En wie nog niet overtuigd is: Jim Collins’ book ‘Good to Great’ is een pleidooi voor introvert leiderschap. En o ja, Bill Gates, Lionel Messi en Angela Merkel zijn ook introvert. Google eens top 10 introverte beroemdheden en wees onder de indruk.

By |2018-07-13T14:51:40+00:00maart 19th, 2018|Teambuilding|Reacties uitgeschakeld voor Een pleidooi voor introversie

About the Author:

Dick van der Wel (1969) heeft na zijn studie HBO personeelsmanagement en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit (major: Verandermanagement) van 1993 tot 2004 een corporate HR loopbaan gehad bij bedrijven als IBM, Sara Lee/ DE en KPN. Zijn laatste functie in loondienst was HR Director bij KPN Mobile, waarna hij vanaf 2004 als zelfstandige HR manager/ - directeur werkzaam is geweest bij bedrijven als Coca Cola, Brand Loyalty, UMC Utrecht en Greenpeace. Daarnaast is hij een heel ervaren teamcoach voor managementteams en teams van professionals. In de zomer van 2017 is hij samen met een aantal andere zelfstandige ervaren HR rotten HR Helden begonnen. De missie van de HR Helden is bedrijven verder te helpen door HR mensen te leveren (vast en interim), die maximale impact hebben op de werkvloer en in de boardroom. Ook de ontwikkeling van HR professionals staat centraal door het aanbieden van individuele coaching en teamtrajecten voor HR professionals en teams.